Ieder moment een nieuw BEGIN!

cropped-cropped-Header-140707e-tarwe.jpg‘BEGIN’ gaat voor mij om optimisme, vertrouwen en zien van mogelijkheden. Een manier om met huidige situaties en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid om te gaan.

Ieder moment een nieuw BEGIN!

Terugkijkend op mijn werk bij mijn laatste werkgever, was ik met name bezig met brand reviews en het halen van gestelde targets. Stuurde ik vaak zo’n 80 e-mails per dag en nam ik weinig ruimte om me te verbinden met wat ik op diepere niveaus belangrijk vond.

En ook nu, met het combineren van werk en een gezin met twee kleine kinderen, gebeurt het regelmatig dat mijn dag gevuld is. Hierin pas ik de BEGIN stappen:

Bewustwording,

– Erkennen van belemmerende systemen,

– Gelijkwaardigheid,

– In verbinding en

– Nemen van verantwoordelijkheid

steeds opnieuw toe.

Steeds weer maak ik mezelf bewust wat ik naast mijn gezin, familie en vrienden belangrijk vind. Blijvend geraakt ben ik door de waarde die ik in (bescherming van) de natuur zie, de bomen en planten die CO2 omzetten in zuurstof, de schone lucht die we hierdoor kunnen inademen, de mogelijkheden voor bouwmaterialen, natuurlijke geneesmiddelen en de voeding die het biedt.

‘Ieder moment een nieuw BEGIN’ zie ik in denken en handelen vanuit je persoonlijke visie en waarheid, bewust zijn wat je belangrijk vindt en staan voor waar je in gelooft.

Ik geloof dat een duurzame wereld mogelijk is en dat ieder moment een kans is voor een nieuw BEGIN.150429 Sheet Begin Spiraal

Uitdagingen zullen er altijd zijn. In ons leven zelf en in het kiezen voor oplossingen die zowel goed zijn voor jou, als voor de wereld als geheel.

Met de vijf BEGIN stappen wil ik een manier aangeven om met huidige situaties en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid om te gaan. Eén die ik als positief en richtinggevend zie.

Erkennen van belemmerende systemen, de tweede BEGIN stap, zie ik als kantelpunt voor het toewerken naar een duurzame wereld. Door huidige situaties te erkennen, kan je deze accepteren, van een afstand bekijken en zien wat je hier tegenover kan zetten.

Vervolgens kan je kiezen wat je leidend wilt laten zijn. Zoals optimisme, vertrouwen, het zien van waarde en mogelijkheden, inzet van creativiteit en leiderschap. Een voorbeeld hiervan zie ik in het geven van waarde aan afvalscheiding, dat motiveert mij om hier actief aan bij te dragen.

Ieder moment kiezen voor gelijkwaardigheid gaat voor mij om het ervaren van gedeelde verantwoordelijkheid en het geven van (gelijke) waarde aan je persoonlijke visie, waarheid, kwaliteiten, kennis en ervaring. Het erkennen van deze waarde maakt voor mij dat ik mijn persoonlijke visie en waarheid heb ontwikkeld en hier uiting aan geef.

De volgende BEGIN stap die ik iedere keer actief zet, is In verbinding zijn. In eerste instantie met mezelf; mijn kernwaarden, visie, waarheid en ‘Waarom’. Door dit steeds opnieuw te doen, maak ik weer verbinding met mijn intrinsieke motivatie en missie om mij voor een duurzame wereld in te zetten. Vanuit daar maak ik verbindingen met anderen en de aarde. Met andere mensen, producten, organisaties, initiatieven, onderwerpen, gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Dit kan ook andersom. De bosbranden in Borneo, raakten bij mij instant mijn kernwaarden en ‘Waarom’. Op zo’n moment is de verbinding met mezelf, anderen en de aarde in één keer gemaakt. En sta ik stil bij wat ik kan doen. Zoals posts schrijven op sociale media over de mogelijkheid om als consument te kiezen voor FSC gecertificeerd papier en hout of producten van Certified Sustainable Palm Oil (CSPO).

Het nemen van verantwoordelijkheid gaat om het nemen van actie. Ook dit is een BEGIN stap die ik iedere keer opnieuw zet. In de supermarkt als ik een 1+1 gratis actie tegenkom, als ik een batterij zie liggen op straat en in het geven van invulling aan mijn persoonlijke en zakelijke rol.

Kiezen voor het nemen van verantwoordelijkheid maakt voor mij dat ik in de supermarkt voor het best beschikbare duurzame alternatief kies in plaats van een aantrekkelijke aanbieding, een batterij die ik op straat zie liggen – veilig – opraap en inlever bij een inzamelpunt en me vanuit mijn bedrijf con3bute inzet voor bewustwording, inspiratie en realisatie van een duurzame wereld.

BEGIN is persoonlijk en gaat om het ontdekken van je persoonlijke visie, waarheid en motivatie om je voor een duurzame wereld in te zetten. Het gaat om doen wat bij je past, zodat het voor jou motiverend, inspirerend en relevant is.

– Wil je ontdekken wat de BEGIN stappen jou kunnen brengen?

– Het onderwerp duurzaamheid aantrekkelijk, interessant en relevant maken voor jezelf?

– Herkennen om welke kernwaarden het voor jou gaat?

– Jouw ‘Waarom’ helder maken om je voor duurzaamheid in te zetten?

– Ontdekken wat je zelf zou willen en kunnen bijdragen?

– Of onderzoeken of de BEGIN met Duurzaamheid workshop waardevol is voor de organisatie waar je werkt?foto BEGIN met Duurzaamheid workshop, ruimte 'Een' Pand 020

Vrijdag 20 november is de volgende BEGIN met Duurzaamheid workshop. De laatste in 2015. Heb je interesse of wil je meer informatie? Mail dan naar ilona@con3bute.nl of bel naar 06 – 267 24 330. Ik zie en hoor je graag!

Dank je voor je tijd en je interesse!

One Comment on “Ieder moment een nieuw BEGIN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *