Welke vragen kan je stellen?

Aralship2 Wikimedia Commons Public Domain

Deze foto is van de voormalige Aral Zee in Kazakhstan. Het is drooggevallen door het intensieve gebruik van water voor de massaproductie van katoen.

Er zijn een aantal sectoren en industrieën waarvan ik denk dat het belangrijk is dat we hier vragen over blijven stellen. Over de werkwijzen in de keten, en over natuurlijke alternatieve mogelijkheden die al beschikbaar zijn.

Vooral in de voeding- en kledingindustrie, de olie-industrie, de farmaceutische industrie, de chemische industrie en de weerindustrie (geo-engineering), zie ik vele mogelijkheden voor natuurlijke duurzame oplossingen.

De systemen in de wereld zitten ingewikkeld in elkaar, wat ik met dit blog-artikel wil meegeven, is de uitnodiging om vragen te blijven stellen over de sectoren en industrieën waar je persoonlijk en zakelijk mee te maken hebt.

Wat draagt bij aan het algehele welzijn? Aan gezondheid en harmonieus, comfortabel leven voor alles en iedereen.
En bij welke elementen spelen onbewust handelen en financiële belangen een bepalende rol ten koste van natuurlijke duurzame oplossingen?

Het doorzien van werkwijzen in ketens, financiële invloed en belangen zie ik als belangrijk. Bijvoorbeeld bij keuzes voor producten en werkwijzen. En ook bij de beoordeling van industrieën en belangrijke gebruiksmiddelen zoals voeding en geneesmiddelen.

Voorbeelden van keuzes die niet of minder bijdragen aan economische groei in de industrieën die ik hierboven noem, maar wel aan gezondheid, positieve waarde en welzijn voor iedereen, zie ik in:

  • Bewust omgaan met natuurlijke bronnen,
  • Beschermen van natuur,
  • Het benutten van lokale hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht, wind en aardwarmte
  • Ontwikkelingen in het kunnen omzetten van energie die vrij beschikbaar is – zoals van het elektromagnetische veld wat overal om ons heen aanwezig is -,
  • Het benutten van natuurlijke geneeskunde van kruiden en planten zoals medicinale cannabis waar ik verschillende artikelen over tegenkom,
  • Het kunnen gebruiken van het leerachtige materiaal gemaakt van de bladeren van ananasplanten in plaats van dierenhuiden (zoals het bedrijf Piñatex doet),
  • En kleinschalige lokale natuurlijke landbouw die volgens professor Miguel Altieri voeding kan bieden aan alle mensen op de wereld – bijvoorbeeld met lokale moestuinen, daktuinen en verticale landbouw.

In ons huidige financiële systeem is het nog niet volledig mogelijk om keuzes te maken vanuit de denkwijze: ‘Wat zou je kiezen als geld niet bestond?’ Ik denk persoonlijk dat we in een wereld zonder geld eerder toewerken naar algehele kennisdeling, versnelde ontwikkeling naar goed werkende natuurlijke oplossingen en keuze voor waarde. Niet hetzelfde product naast elkaar in de supermarkt in net een andere verpakking of kleur, maar met elkaar samenwerken om het best mogelijke kwalitatieve product beschikbaar te maken voor iedereen.

In mijn werk als marketeer bij een multinational voor consumentenproducten heb ik gemerkt dat het lastig is om financiële doelstellingen geen bepalende factor te laten zijn voor de invulling van het werk. Toch denk ik dat we het denken vanuit het perspectief van een wereld zonder geld mee kunnen nemen in wat we doen.

En in ons werk de vraag kunnen stellen: Wat draagt bij aan waarde en welzijn voor iedereen? En hoe kan ik dit – al is het een kleine stap – inbrengen in de acties die ik persoonlijk en zakelijk neem?

Met iedere aankoop heb je een stem en kan je kiezen voor grondstoffen, ingrediënten en een werkwijze waar je achter staat. Voor persoonlijke verzorging kies ik bijvoorbeeld graag voor producten van het bedrijf Weleda, waar het gebruik van planten de hoofdrol speelt.

Zakelijk gezien kan je vragen stellen over je organisatie en de sector / industrie waar je in werkt. Waar draag je direct en indirect aan bij? Welke vragen kan je stellen en waar zie je mogelijkheden voor het vergroten van waarde en welzijn voor iedereen, waarbij je tegelijkertijd ook bijdraagt aan het economische succes van de organisatie waar je voor werkt.

Een bedrijf wat ik als voorbeeld zie voor succesvol ondernemen op een zo duurzaam mogelijke manier, is het Duitse familiebedrijf HIPP, producent van babyvoeding. Zij zijn blijven kiezen voor biologische natuurlijke niet gemodificeerde zaden en landbouw, ook al was de trend vijftig jaar geleden anders. Met als resultaat een kwalitatief product op een vergelijkbaar prijsniveau versus andere aanbieders in de supermarkt.

Creativiteit, leiderschap en samenwerking zie ik als handvaten waar we voor kunnen kiezen om naar huidige sectoren en industrieën te kijken, de belemmeringen hierin te erkennen (de tweede BEGIN-stap), en met elkaar toe te werken naar waarde en welzijn voor iedereen. Voor mensen, dieren en natuur.

Wat haal je hier uit voor jezelf? Welke vragen kan je stellen en welke acties kan je nemen? Zowel persoonlijk als zakelijk?

Dank je alvast voor jouw bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *