Duurzaamheid, daar heb ik niks mee!?

“Duurzaamheid, daar heb ik niks mee!”. 

“Niet interessant”. “Niet relevant voor mij”. Dat is wat ik om mij heen hoor en zie als het gaat om duurzaamheid. Samen met de vraag of er geen ander woord gebruikt kan worden.

Of dat het als onderdeel van de huidige business wordt gezien, waar een persoonlijke verbinding met het onderwerp op de achtergrond staat.

Redenen

Wat ik heb gemerkt, is dat het niet interessant of relevant vinden vaak gaat om de associaties die gemaakt zijn met duurzaamheid. Zowel bewust als onbewust.

Vanuit de media gaat duurzaamheid veelal over klimaatverandering, CO2, energiebesparing en afvalscheiding. Allemaal elementen waarmee je zou kunnen associëren dat je iets moet laten of dat je moeite moet doen. Ik kan me voorstellen dat inleveren van comfort, minder gemak en een ervaring als ‘gedoe’ niet aantrekkelijk zijn.

Ook kan ik me voorstellen dat duurzaamheid (onbewust) associaties oproept als: onduidelijk, te groot, complex of een druppel op de gloeiende plaat. Dit ervaarde ik zelf bij beelden van smeltende ijskappen, een wirwar aan keurmerken en conclusies in de media waar ik me niet in kon vinden.

Of misschien herken je het veilige kop in het zand gevoel – zoals ik het zelf achteraf heb ervaren -, omdat ik ergens wist, dat als ik het onderwerp goed zou bekijken, er voor mezelf niet meer omheen zou kunnen om hier iets mee te doen. Met associaties als het moeten veranderen van mijn comfortabele en prettige leven die niet aantrekkelijk leken. (Gelukkig bleek het tegenovergestelde waar!)

Bij deze associaties kan ik me voorstellen dat het niet aantrekkelijk lijkt om je in duurzaamheid te verdiepen en er direct iets mee te willen doen. Zonde vind ik, want het kan ook anders!

Want door een ander perspectief maak je het voor jezelf interessant en relevant om te willen beginnen met duurzaamheid.

Hoe?

Door eerst eens te kijken welke (onbewuste) associaties je nu met duurzaamheid hebt. En jezelf vervolgens de vraag te stellen waar het voor jou om gaat.

Voor mij bleek dit anders dan mijn initiële beeld over klimaatverandering en CO2.

Ik denk dat we allemaal wel iets met duurzaamheid hebben. En dat het gaat om de koppelingen die je met dit onderwerp maakt en de mogelijkheden die je hierin ziet.

Duurzaamheid wordt interessant en relevant voor jou, als het je persoonlijke leven, werk en interesse raakt.

Afval gaat voor mij nu bijvoorbeeld om restmateriaal, grondstoffen en de verpakkingsindustrie. Waar ik als spreker, consument en marketeer aan bij kan dragen.

Bewust worden waar duurzaamheid voor jou om gaat, zie ik als de belangrijkste eerste stap. Daar vloeit uit voort wat je hier voor jezelf en je organisatie aan kunt verbinden en hoe je dit kunt toepassen en invullen.

Het ontwikkelen van je eigen visie Shutterstock_133009793 Visie

De belangrijkste gamechanger om mij actief voor duurzaamheid te willen inzetten was helder maken waar dit onderwerp voor mij over gaat en herkennen dat dat in lijn ligt met wat ik belangrijk en interessant vind.

Door van een afstand naar duurzaamheid te kijken, jezelf te verdiepen in het onderwerp en te ontdekken wat hierin waar is voor jou, maak je het duidelijk, relevant en vanzelfsprekend.

Mijn persoonlijke visie op duurzaamheid is, dat het gaat om alles wat bijdraagt aan schone lucht, schone grond, schoon water, voortbestaan en respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur. Een visie die het voor mij helder, motiverend en toepasbaar maakt.

Het maken van positieve associaties

De positieve associaties die ik nu met duurzaamheid heb, is dat het gaat om gezondheid en welzijn. Van onszelf, anderen en de aarde als geheel met alles en iedereen die op aarde leeft. Waar ik zowel vanuit mijn persoonlijke als zakelijke rol aan kan bijdragen.

Wat je belangrijk vind en wat je gelooft dat mogelijk is, staan voor associaties die positief en optimistisch zijn.

Wat mij enthousiast en gemotiveerd maakt, is dat ik geloof dat we met elkaar naar een schone, gezonde en positieve wereld kunnen toewerken waarin alles en iedereen in harmonie met elkaar samenleeft.

Een wereld waarin iedereen de wereld kan rondreizen, kan genieten van de mooie plekken op de aarde, van gezonde en lekkere voeding en kan doen wat bij je past, waardoor je het naar je zin hebt op je werk en je gemotiveerd bent om je hiervoor in te zetten. Een wereld waarin welzijn van alles en iedereen het belangrijkste is en waar iedereen een comfortabel en prettig leven heeft. Dat is anders dan een luxe leven. Eerder een wereld waarin we de luxe die er is met elkaar delen.

Dit vertaal ik door naar gebruik van natuurlijke energie, ingrediënten, grondstoffen en productiemethoden, en een wereld zonder afval en chemicaliën. Waarbij we met technologische ontwikkeling kunnen (blijven) doen wat we graag willen doen, misschien zelfs op een betere en fijnere manier dan die we nu kennen.

Hoe klinkt dit voor jou?

Wat ik merk tijdens lezingen en workshops, is dat het zien van een ander perspectief en het creëren van nieuwe positieve associaties met duurzaamheid maakt, dat veel van ons er wel voor open staan en hier aan willen bijdragen. Een mooi BEGIN!

Doen wat we graag willen doen, alleen dan duurzaam

Wat ik een leuk voorbeeld vind van doen wat we graag willen doen, alleen dan duurzaam, is hoe de oprichter van GUTTS, Edward Goossens, duurzame oplossingen heeft gevonden om te kunnen blijven doen wat hij het leukst vindt.

Het gaat hier om de motorsport. Edward vertelde mij in een interview dat hij het als klein kind al geweldig vond om het harde motorgeluid te horen tijdens autoraces.

Met de motivatie om dit graag op dezelfde manier te kunnen blijven ervaren, is Edward op zoek gegaan naar duurzame oplossingen in de motorsport. Dat lukte! Met schone brandstoffen (bio-fuels) die met een kleine aanpassing van de motoren gebruikt kunnen worden. Bijzonder, vind ik.

Op www.gutts.nl staat beschreven hoe motorsport duurzaam kan. Edward Goossens bewijst hier als oprichter mee dat genieten samen kan gaan met duurzaamheid. Met hetzelfde resultaat en plezier.

Dat is wat anders dan gedoe en inleveren op comfort!

Wat zijn positieve associaties die jij kan maken als het gaat om duurzaamheid?

Waar kan het voor jou om gaan?

De positieve waarde ontdekken

In eerste instantie stond duurzaamheid voor mij nog op afstand van wat ik dagelijks deed. Door te kijken wat dit onderwerp inhoudt, wat er achter zit en wat het ‘Waarom’ is, kan je de positieve waarde ontdekken waardoor er iets kan veranderen in je beleving. In interesse en relevantie.

Dit merk ik bijvoorbeeld aan een onderwerp als afvalscheiding. Wat ik hier regelmatig over hoor tijdens lezingen en workshops is de associatie met gedoe. En eerlijk gezegd, voordat ik me hierin verdiept had, was ik hier ook niet bovengemiddeld actief in. Ik deed het omdat ik vond dat ik dat moest doen. En daarin herken ik dat je het als ‘gedoe’ kan ervaren en dat het geen prioriteit meer is als je het druk hebt.

Wat het voor mij veranderde, was het ontdekken en ervaren van de positieve waarde ervan. Bijvoorbeeld dat papier 7 x hergebruikt kan worden en dat plastic restmateriaal een waardevolle grondstof is voor nieuwe producten.

Dit creëerde voor mij positieve waarde. Zoals bij kunnen dragen aan zo waardevol mogelijke grondstof voor nieuwe producten. Voor mij positief en motiverend. Dit maakte de opening voor mezelf om hiernaar te kijken en nieuwe mogelijkheden te blijven zien.

De grootste positieve waarde ervaar ik in doen wat ik belangrijk vind, op een manier die bij mij past. Bij mijn interesses, kernwaarden, kwaliteiten en visie op leven en werk. Dat geeft mij een positief gevoel van vervulling en geluk.

Dit begint bij bewustwording en open staan voor leiderschap en het willen nemen van verantwoordelijkheid. Ik nodig je graag uit om voor jezelf te ontdekken wat duurzaamheid voor jou is, wat de elementen zijn waar jij je toe aangetrokken voelt, waar je verbinding mee ervaart en wat jij zou willen en kunnen doen.

Vanuit daar kan je kijken naar je huidige zakelijke rol in de organisatie waar je voor werkt. Ik zie ons allemaal als schakels in een groter geheel waarmee we kunnen bijdragen aan het realiseren van een schone en gezonde wereld.

Wat maakt duurzaamheid interessant en relevant voor jou?

Duurzaamheid, interessant en relevant voor ons allemaal

Ik denk dat duurzaamheid ons allemaal aangaat. Het is de basis van de gezondheid van onszelf en de aarde waarop we leven.

Ik inspireer jou en je organisatie graag om te beginnen met duurzaamheid. Met bewustwording en positieve voorbeelden van mogelijke invullingen. Vanuit iedere rol en functie.

Voor interesse in een lezing, inspiratiesessie of (introductie)workshop, kan je contact opnemen via ilona@con3bute.nl of telefoonnummer 06 – 26724330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *