Bewustwording van jezelf en duurzaamheid

Letter B op Wit

De eerste BEGIN stap staat voor Bewustwording en heeft drie elementen:

 • Bewustwording van jezelf en duurzaamheid
 • Bewustwording van jouw visie en waarheid
 • Bewustwording van je persoonlijke ‘Waarom’ om je voor duurzaamheid in te willen zetten

Deze punten zal ik hieronder en in de komende blogs beschrijven.

De Bewustwordingsstap was voor mij de gamechanger. Van duurzaamheid op afstand hebben staan naar intrinsieke motivatie om mij hier volledig voor in te willen zetten.

Dit blog-artikel gaat om het eerste punt: Bewustwording van jezelf en duurzaamheid.

Welke plek geef jij duurzaamheid nu? Welke associaties heb je? Hoe sta je hier tegenover en welke invloed heeft dit op de keuzes die je dagelijks maakt?

Sheet Tekstballonnen met quotes 150604

Herken je jezelf in de gedachte ‘Het is toch maar een druppel op de gloeiende plaat’?

Of in het continue druk hebben en geen tijd en ruimte ervaren voor duurzaamheid?

Terugkijkend naar de tijd dat ik als marketeer in de Fast Moving Consumer Goods werkte, herken ik dat ik het altijd druk had. Zowel tijdens als na mijn werk. Druk met het halen van targets, brand plans, business reviews, forecast meetingen en mijn leven daaromheen.

In deze drukte zie ik nu dat ik weinig tijd en ruimte nam voor rust en reflectie. Duurzaamheid ervaarde ik als belangrijk, maar feitelijk had ik het op afstand staan, voor een later moment..

Dat ik duurzaamheid op afstand had staan – op een plek in mijn achterhoofd -,  was mijn eerste bewustwording. Dit riep vragen bij mij op: Waarom deed ik er feitelijk nog zo weinig mee terwijl ik het wel als belangrijk ervaarde?

In eerste instantie vond ik dat ik iets met duurzaamheid moest doen, wat mij aanzette om het onderwerp te bekijken. Ik ervaarde nog niet het enthousiasme, de drive en de motivatie die ik nu voel om mij volledig voor duurzaamheid in te willen zetten.

Dat brengt mij op de volgende bewustwording van mezelf en duurzaamheid. De beelden en berichten hierover die ik in de media zag en las, ervaarde ik als:

 • te groot
 • verwarrend en
 • onduidelijk

afbeelding uit presentatie associaties met duurzaamheid

Beelden van smeltende ijskappen gaven mij een gevoel van onmacht, dat het onderwerp te groot voor mij was om hier iets in te kunnen betekenen of hier als individu invloed op te hebben.

Verwarrend kwam bij mij naar voren bij conclusies die ik in de media las als ‘biologische kip slechter voor milieu dan plofkip’. Hoe kon deze conclusie gemaakt worden? Is massaproductie voor vleesconsumptie niet meer het probleem dan dat een dier vrij in de natuur mag rondlopen?

Onduidelijkheid ervaarde ik bij de verschillende keurmerken. Waar ik dacht dat ik ‘goed’ bezig was met een keuze voor een product, bleek het vaak niet alle aspecten te omvatten die ik verwacht had en belangrijk vind.

 

 Welke associaties heb jij op dit moment met duurzaamheid?

Wat ervaar jij hier bij?

En hoe beïnvloedt dit de plek de plek die je duurzaamheid
op dit moment feitelijk geeft?

 

Het proces van bewustwording van mezelf en duurzaamheid naar de duidelijkheid en motivatie die ik nu ervaar om mij voor een duurzame wereld in te zetten, heb ik beschreven in vijf BEGIN stappen:

 • Bewustwording
 • Erkennen van belemmerende systemen
 • Gelijkwaardigheid
 • In verbinding
 • Nemen van verantwoordelijkheid

Bewust worden van mezelf en duurzaamheid, heeft mij geïnspireerd om vragen te stellen: Wat is duurzaamheid nu precies? Waar gaat het over? En hoe kan het dat ik – en met mij vele anderen – de afgelopen decennia en eeuwen nauwelijks met duurzaamheid bezig zijn geweest?

Door op onderzoek uit te gaan en mijn persoonlijke visie en waarheid te ontwikkelen, veranderde mijn beleving van duurzaamheid:

 • Van ‘op afstand’ naar dichtbij,
 • Van onduidelijk en verwarrend naar helder en concreet,
 • Van demotiverend naar motiverend en inspirerend en
 • Van een gevoel van onmacht naar het gevoel positieve invloed te kunnen hebben.

Duurzaamheid werd een onderwerp waar ik me absoluut voor in wil zetten. En dit veranderde de plek die ik duurzaamheid in mijn leven gaf en geef.

Wil je jouw motivatie voor duurzaamheid ontdekken? Vrijdag 28 augustus en vrijdag 18 september geef ik mijn volgende ‘BEGIN met Duurzaamheid’ workshop waar je aan de hand van de vijf BEGIN stappen kan ontdekken wat duurzaamheid voor jou is en wat je hier zelf aan kan en wil bijdragen.

De BEGIN met Duurzaamheid workshop is een dag van 9.00u tot 17.00u op de Impact Hub Amsterdam

Beeld Openingsbeeld Alg

Leuk en waardevol als je deelneemt! Heb je interesse? Dan kan je je hier inschrijven. Heb je vragen? Dan beantwoord ik deze graag. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)6 267 24 330 en e-mailadres: ilona@con3bute.nl

Het ontwikkelen van mijn persoonlijke visie en waarheid over duurzaamheid was voor mij een belangrijk omslagpunt. Ik deel dit graag met je in mijn volgende blog-bericht.

Wil je dit blog volgen? Dan kan je hieronder je gegevens invullen. Je ontvangt dan een e-mail bij ieder nieuw geplaatst blog-bericht.

Dankjewel voor je tijd en interesse!

Voor vragen ben ik bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)6 267 24 330 en e-mailadres: ilona@con3bute.nl

5 Comments on “Bewustwording van jezelf en duurzaamheid

 1. Dank u voor het artikel, is het heel goed uitgelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *