BEGIN met Duurzaamheid blog

Welkom op het BEGIN met Duurzaamheid blog!

Er is zo veel te vertellen over duurzaamheid. Iedere dag kan je nieuwe ontdekkingen doen en kijken wat en hoe je hier zelf aan kunt bijdragen.

Zo deed ik 18 augustus mee aan de ‘Beach Clean Up’ van Stichting Noordzee en werd ik verrast door de grote hoeveelheden kleine stukjes plastic die op het strand liggen. Tot vorig jaar was het blijkbaar nog geoorloofd voor scheepvaart om hun afval overboord te gooien. Ik vind dat ongelofelijk. Dan verbaast het me niet dat er zo veel plastic in onze oceanen en zeeën aanwezig is. De ‘Plastic Soup Foundation’ geeft aan dat de plastic soep in de Stille Oceaan een grootte heeft van 2 x de Verenigde Staten. Een enorm groot gebied dus.

Bijna al het plastic dat ooit in de wereld gemaakt is, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Als het in het water terechtkomt, breekt het door verwering, zonlicht en golfslag op in kleine stukjes, welke dus ook op onze Nederlandse stranden te vinden zijn.IMG_0117

Experts geven aan dat plastic tot duizend jaar oud kan worden. Wat ik ernstig vind, is dat er giftige stoffen vrijkomen als plastic in kleine stukjes afbreekt. Als dit in de oceanen en zeeën gebeurt, dan komt dit indirect in onze voeding en drinkwater terecht. Daarnaast raakt het mij om de dode zeedieren te zien die plastic in hun maag hebben omdat ze dit als voedsel hadden aangezien.

Voor mij reden om:

  • mijn plastic afval te scheiden,
  • zo veel mogelijk producten van natuurlijk afbreekbare of scheidbare materialen te gebruiken,
  • producten met microplastics te vermijden (voor meer informatie zie de campagne Beat the Micro Bead),
  • deel te nemen aan opruiminitiatieven zoals de jaarlijkse ‘Beach Clean Up’ van Stichting Noordzee en
  • om mij te willen inzetten voor bewustwording en inspiratie op het gebied van duurzaam denken en handelen.

Enorm inspirerend vind ik het werk van Boyan Slat. Een jonge student aan de Technische Universiteit Delft die tijdens zijn TEDx Talk in oktober 2012 mogelijkheden liet zien om de plastic soep in de oceaan op te ruimen. Met zijn project The Ocean Cleanup werkt hij inmiddels met honderd gecommitteerde professionals aan zijn missie en zet hij stappen richting het daadwerkelijk opruimen van de plastic deeltjes in de oceaan. Ik vind het geweldig dat dit project loopt en gesteund wordt. Ik zie het als inspiratie voor ons allemaal als het gaat om het zien van mogelijkheden en het nemen van actie.

Vrijdag 19 september en vrijdag 14 november geef ik mijn ‘BEGIN met Duurzaamheid’ workshop wat gaat over het ontdekken wat je zelf kan en wil bijdragen aan duurzaamheid. Leuk als je deelneemt! Je kan je hier inschrijven.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blog-artikelen? Dan kan je hier je gegevens invullen:

Hartelijke groet,

Ilona

Leuk dat je je wilt inschrijven! Als je onderstaande gegevens invult, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *