Duurzaamheid positief maken

wat maakt dzmhd voor jou interessantWat maakt duurzaamheid voor jou aantrekkelijk? Wat maakt het interessant, relevant en toepasbaar? Wat maakt dat het je aanspreekt en dat je hier iets mee wilt doen? Het antwoord zit volgens mij in duurzaamheid positief maken.

Duurzaamheid positief maken, zie ik als een belangrijk punt van BEGINnen met duurzaamheid. Misschien wel de belangrijkste.

Het gaat hier om het zo vertalen en definiëren van duurzaamheid dat het voor jou motiverend is om hiermee bezig te zijn. Dat het je enthousiast maakt. En dat je het als leuk en vervullend ervaart om je hiervoor in te zetten.

Hoe doe je dat?

foto BEGIN workshop sheet met vraag wat motiveert je wel en niet aan duurzaamheidBijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen: ‘Wat motiveert mij wel en niet in duurzaamheid?’ Door de antwoorden hierop te bekijken, kan je jezelf bewust maken welke associaties je met duurzaamheid hebt, en wat jou hier wel en niet in aanspreekt. En wat voor jou wel en niet werkt om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Dus:

  • Wat maakt dat je duurzaamheid interessant vindt?
  • Wat maakt dat je duurzaamheid op afstand houdt? (als dat zo is voor jou)
  • Welke onderdelen vind je wel en/of niet interessant?

Dit kan je op verschillende vlakken bekijken, en vaak kan je hierin ook onderliggende belemmerende systemen ontdekken. Bijvoorbeeld het idee dat je je elementen van je comfortabele leven zou moeten opgeven. Of dat, wanneer je het aan gaat kijken, dat je ergens weet dat je er dan iets mee gaat doen. Deze bleek waar voor mij.

Wat mij motiveerde, was het onderwerp aankijken, in eerste instantie omdat ik het idee had dat ik dat moest doen. Toen niet met de enthousiaste gedreven intrinsieke innovatie die ik nu ervaar. Wat dat veranderde, was het op zoek gaan naar die onderwerpen die mijn aandacht trokken en vasthielden. Die mij raakten of positief motiveerden om het verder uit te zoeken. De talloze voorbeelden hiervan heb ik beschreven in mijn boek BEGIN met duurzaamheid.

Films als ‘Bag it’ en ‘A plastic Ocean’ raakten mij en inspireerden mij om dit thema verder uit te zoeken, en informatiebronnen als het Wereld Natuur Fonds gaven mij een beeld welke industrieën er bijvoorbeeld impact hebben op onze wereldwijde bossen. En dat we hier dus iets aan kunnen doen door de manier waarop we consumeren en produceren.

De positieve mogelijkheden bleken er in overvloed te zijn. Een interessant werkveld waar we dus met elkaar invulling aan kunnen geven, wat ik zelf inspirerend en motiverend vind.

Voorbeelden als het Sahara Forest Project waarbij de zon, zeewater en CO2 worden gebruikt voor het verkrijgen en beschikbaar maken van drinkwater en voeding, blijf ik inspirerend vinden. Net als materialen als het snel groeiende bamboe wat bijvoorbeeld voor tandenborstels gebruikt kan worden, zoals het merk Humble brush laat zien. En kurk, waarvan het Portugese bedrijf Amorim laat zien waarom kurk een duurzaam materiaal is en hoe je van dit materiaal mooie producten kunt maken.

En ook voorbeelden van technologische ontwikkeling zoals Lightyear, de elektrische auto die zichzelf oplaadt, vind ik inspirerend. Wat maakt duurzaamheid voor jou positief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *