Boyan Slat als inspirerend voorbeeld

screen van homepage ocean cleanupWat een inspirerend voorbeeld vind ik Boyan Slat. Zaterdag 8 september was de launch van de ‘SYSTEM 001’ voor het schoonmaken van de ‘Great Pacific Garbage Patch’, vijf jaar en vijf maanden na de oprichting van The Ocean Cleanup.

Wat ik inspirerend vind, is zijn sterke bewustwording van het feit dat er zo’n grote hoeveelheid plastic in de oceanen drijft, en dat dat daar niet hoort. Het blijven zoeken naar mogelijkheden om hier iets aan te doen, het doorzetten en het blijven zetten van nieuwe actiestappen.

Ongelofelijk trots ben ik op mensen als Boyan die staan voor wat ze belangrijk vinden, hierin blijven geloven, ondanks belemmeringen, en het ‘gewoon’ doen!

Ik zie hem als inspirerend voorbeeld van BEGINnen met duurzaamheid. Waarbij het bij ‘Bewustwording’ gaat om het vinden van je persoonlijke visie op duurzaamheid en ‘Waarom’ je hier jouw tijd en aandacht aan zou willen geven. ‘Erkennen van belemmerende systemen’ gaat om een methode om met belemmeringen om te gaan. Door deze te erkennen en te accepteren, kan je er van een afstand naar kijken, zien wat je hier tegenover kunt zetten en kiezen wat je leidend wilt laten zijn. ‘Gelijkwaardigheid’ gaat om de rol die iedereen als individu en organisatie kan nemen, vanuit leiderschap, gedeelde verantwoordelijkheid en de unieke waarde die alles en iedereen heeft. ‘In verbinding’ gaat om verbinding houden met wat je belangrijk vindt en waar je in gelooft. En voor verbindingen met anderen. Het gaat hierbij om samenwerking en om kiezen waar je voor wilt staan. De vijfde BEGIN-stap ‘Nemen van verantwoordelijkheid’ gaat om het doen. Het kiezen van jouw bijdrage en het blijven nemen van concrete actiestappen.
Afbeelding van persoonlijke visie naar wat je wilt bijdragen en concrete acties

Met als persoonlijke visie dat (plastic) afval opgeruimd moet worden. Uit de oceanen en ook op straat en in de natuur boven water. Omdat Boyan dit belangrijk vindt en gelooft dat dit mogelijk is.

Met het blijven zoeken naar oplossingen, ondanks alle ‘It’s not possible, because..’ die verschillende wetenschappers noemden. En te kiezen voor het blijven zien van mogelijkheden om het afval in de oceanen op te ruimen. Met inzet van leiderschap, creativiteit en samenwerking. En de onderliggende kracht van een bewuste persoonlijke ‘Waarom’.

Met het ervaren van gedeelde verantwoordelijkheid en het kiezen voor leiderschap om hier met je kwaliteiten, kennis en mogelijkheden invulling aan te geven.

Met samen werken met anderen. Door mensen via (sociale) media te bereiken over de plastic soep in de oceanen en het willen oplossen hiervan. En door verbindingen te maken met mensen en organisaties die hier vanuit hun kwaliteiten, kennis, ervaring en mogelijkheden aan mee willen werken. Zowel direct als indirect via sponsoring, zoals Brabantia bijvoorbeeld doet. Om zo in samenwerking met anderen te staan voor het vinden van een oplossing om het plastic afval in de oceanen op te ruimen.

En vervolgens acties te blijven nemen. Ongelofelijk knap vind ik het om te blijven doorzetten en nieuwe stappen te blijven zetten. Met sinds zaterdag 8 september de launch van de ‘SYSTEM 001’ vanuit San Francisco wat mooi beschreven is in dit artikel op www.nos.nl, waarmee nu daadwerkelijk een BEGIN is gemaakt met het opruimen van het plastic uit de Stille Oceaan.

Ik wens Boyan Slat en het team van de Ocean Cleanup heel veel succes! Met alle ontwikkelingsstappen naar het opruimen van al het plastic afval in de oceanen, super dat hier nu concreet actie op wordt genomen.

Zo geloof ik dat we allemaal interessegebieden hebben waar we ons door kunnen laten raken en inspireren om hier acties op te nemen. Waarbij je kunt doen wat bij jou en/of jouw organisatie past. Inspiratie geef ik je graag met mijn boek, lezingen en BEGIN met duurzaamheid workshops, trainingen en BEGIN-masterclasses. Voor meer informatie kan je contact opnemen via ilona@con3bute.nl of via telefoonnummer 06-26724330.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *