BEGIN-Masterclass

Graag introduceer ik hierbij de BEGIN-Masterclass. Het afgelopen studiejaar 2017-2018 heb ik 35 collegesessies van drie uur mogen geven aan de MBA van de Haagse Hogeschool. Met interessante duurzaamheidsthema’s als wereldwijde trends, Corporate Social Responsibility, de SDG’s (Sustainable Development Goals), stakeholdermanagement, nieuwe businessmodellen en partnerships. Zoals eerder beschreven, zag ik een mooie koppeling met de vijf BEGIN-stappen, waar nieuwe business modellen als de circulaire economie en inclusief ondernemen, partnerships en het nemen van verantwoordelijkheid mooi in passen.

Header iphone nep 170708

De BEGIN-Masterclass geeft je kennis en een handvat in één.

In de BEGIN-Masterclass geef ik je in een dag kennis en tools mee om duurzaamheid naar je eigen onderneming of business te vertalen. Van het ontwikkelen van je eigen visie op duurzaamheid naar het helder maken van concrete actiestappen.

Wat ik zie werken, zijn meetings als de MVO Managers Co-working space waar MVO-managers en andere duurzaamheidsexperts maandelijks samen komen om van elkaar te leren. En meetings waar we actief met elkaar meedenken over duurzaamheidsvraagstukken. Oplossingsgericht, gedreven vanuit intrinsieke motivatie en actief bijdragend vanuit je eigen kennis en ervaring. Dit breng ik ook graag in 1-1 gesprekken, workshops en trainingen als de BEGIN-Masterclass.

foto-cover-eindversie-boek-begin-met-duurzaamheid
Heb je zelf behoefte om in een dag je kennis over duurzaamheid te vergroten, met je collega’s het thema duurzaamheid te ontdekken en/of enthousiasme, betrokkenheid en motivatie hiervoor te vergroten?

Ik denk graag met je mee over passende mogelijkheden. En ontdek graag met jou of mijn boek, lezing, workshop of BEGIN-Masterclass hiervoor van waarde kan zijn. Contact opnemen kan via: mailadres ilona@con3bute.nl en/of telefoonnummer 06-26724330.

Boyan Slat als inspirerend voorbeeld

screen van homepage ocean cleanupWat een inspirerend voorbeeld vind ik Boyan Slat. Zaterdag 8 september was de launch van de ‘SYSTEM 001’ voor het schoonmaken van de ‘Great Pacific Garbage Patch’, vijf jaar en vijf maanden na de oprichting van The Ocean Cleanup.

Wat ik inspirerend vind, is zijn sterke bewustwording van het feit dat er zo’n grote hoeveelheid plastic in de oceanen drijft, en dat dat daar niet hoort. Het blijven zoeken naar mogelijkheden om hier iets aan te doen, het doorzetten en het blijven zetten van nieuwe actiestappen.

Ongelofelijk trots ben ik op mensen als Boyan die staan voor wat ze belangrijk vinden, hierin blijven geloven, ondanks belemmeringen, en het ‘gewoon’ doen!

Ik zie hem als inspirerend voorbeeld van BEGINnen met duurzaamheid. Waarbij het bij ‘Bewustwording’ gaat om het vinden van je persoonlijke visie op duurzaamheid en ‘Waarom’ je hier jouw tijd en aandacht aan zou willen geven. ‘Erkennen van belemmerende systemen’ gaat om een methode om met belemmeringen om te gaan. Door deze te erkennen en te accepteren, kan je er van een afstand naar kijken, zien wat je hier tegenover kunt zetten en kiezen wat je leidend wilt laten zijn. ‘Gelijkwaardigheid’ gaat om de rol die iedereen als individu en organisatie kan nemen, vanuit leiderschap, gedeelde verantwoordelijkheid en de unieke waarde die alles en iedereen heeft. ‘In verbinding’ gaat om verbinding houden met wat je belangrijk vindt en waar je in gelooft. En voor verbindingen met anderen. Het gaat hierbij om samenwerking en om kiezen waar je voor wilt staan. De vijfde BEGIN-stap ‘Nemen van verantwoordelijkheid’ gaat om het doen. Het kiezen van jouw bijdrage en het blijven nemen van concrete actiestappen.
Afbeelding van persoonlijke visie naar wat je wilt bijdragen en concrete acties

Met als persoonlijke visie dat (plastic) afval opgeruimd moet worden. Uit de oceanen en ook op straat en in de natuur boven water. Omdat Boyan dit belangrijk vindt en gelooft dat dit mogelijk is.

Met het blijven zoeken naar oplossingen, ondanks alle ‘It’s not possible, because..’ die verschillende wetenschappers noemden. En te kiezen voor het blijven zien van mogelijkheden om het afval in de oceanen op te ruimen. Met inzet van leiderschap, creativiteit en samenwerking. En de onderliggende kracht van een bewuste persoonlijke ‘Waarom’.

Met het ervaren van gedeelde verantwoordelijkheid en het kiezen voor leiderschap om hier met je kwaliteiten, kennis en mogelijkheden invulling aan te geven.

Met samen werken met anderen. Door mensen via (sociale) media te bereiken over de plastic soep in de oceanen en het willen oplossen hiervan. En door verbindingen te maken met mensen en organisaties die hier vanuit hun kwaliteiten, kennis, ervaring en mogelijkheden aan mee willen werken. Zowel direct als indirect via sponsoring, zoals Brabantia bijvoorbeeld doet. Om zo in samenwerking met anderen te staan voor het vinden van een oplossing om het plastic afval in de oceanen op te ruimen.

En vervolgens acties te blijven nemen. Ongelofelijk knap vind ik het om te blijven doorzetten en nieuwe stappen te blijven zetten. Met sinds zaterdag 8 september de launch van de ‘SYSTEM 001’ vanuit San Francisco wat mooi beschreven is in dit artikel op www.nos.nl, waarmee nu daadwerkelijk een BEGIN is gemaakt met het opruimen van het plastic uit de Stille Oceaan.

Ik wens Boyan Slat en het team van de Ocean Cleanup heel veel succes! Met alle ontwikkelingsstappen naar het opruimen van al het plastic afval in de oceanen, super dat hier nu concreet actie op wordt genomen.

Zo geloof ik dat we allemaal interessegebieden hebben waar we ons door kunnen laten raken en inspireren om hier acties op te nemen. Waarbij je kunt doen wat bij jou en/of jouw organisatie past. Inspiratie geef ik je graag met mijn boek, lezingen en BEGIN met duurzaamheid workshops, trainingen en BEGIN-masterclasses. Voor meer informatie kan je contact opnemen via ilona@con3bute.nl of via telefoonnummer 06-26724330.

Weer BEGINnen

IMG-20180804-WA0301 (002) foto voor blog - vakantiefoto zeilboot

Kijk je ook terug op een leuke en fijne vakantie? 

Voor mij is vakantie het doen van dat wat je ontspanning geeft en waar je positieve energie van krijgt. Voor mij is dat zeilen op een platbodem met mijn gezin. In Friesland of de Waddeneilanden. Met de rust van de natuur en de gezelligheid die je op kan zoeken met andere zeilliefhebbers.

Ook is het voor mij een tijd met aandacht voor mijn kinderen. Om met ze te zijn en hen, en onszelf als ouders, vakantie te geven.

Welke plek heeft duurzaamheid hierin?

Duurzaamheid omvat voor mij verschillende invalshoeken en perspectieven. Naast respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur, gaat het voor mij ook om duurzaam omgaan met jezelf. En daar zie ik rustperiodes als een belangrijk onderdeel van.

Om zo weer van een afstand te kunnen kijken of je de koers vaart die je voor ogen had en hebt. Je nieuwe richting te kiezen, plannen te maken en stappen te zetten die invulling geven aan dat wat je belangrijk vindt. Voor jezelf, anderen en de aarde.

Voor mij was dat deze zomer tijd een leuke en fijne vakantie met mijn gezin, het 10 jarig huwelijk vieren van mij en Rutger, samen en met vrienden, en tijd en aandacht geven aan mijn familie. Gelijktijdig blijf ik zo veel mogelijk kiezen voor duurzame alternatieven. Op onze vakantieplekken was dit niet altijd beschikbaar. Minder ook dan ik had verwacht, aangezien ik in Amsterdam met mijn groene hart verwend ben met verschillende supermarkten van Ekoplaza en Marqt in de buurt van ons huis.

100% duurzaam handelen zie ik in kiezen voor de best mogelijke natuurlijke producten en oplossingen die op dat moment beschikbaar zijn. 

We komen veelvuldig in situaties waarbij natuurlijke en duurzame alternatieven niet binnen handbereik zijn. Dat zie ik als ‘Erkennen van belemmerende systemen’, de tweede BEGIN-stap. Waarbij we kunnen kiezen voor de best mogelijke natuurlijke producten en oplossingen die op dat moment beschikbaar zijn. Dit zie ik als 100% duurzaam handelen. En zo heb ik ook tijdens mijn vakantie invulling gegeven aan duurzaamheid, op de beste manier die ik zag.

Duurzaam omgaan met jezelf, anderen en de aarde gaat in mijn visie steeds opnieuw om het vinden van balans. In zorgen voor jezelf; voor je gezondheid, rust, geluk en voldoening doordat je tijd en aandacht geeft aan dat wat je belangrijk vindt. En in zorgen voor anderen en de aarde, door de acties die je neemt. Bijvoorbeeld door de producten die je koopt, met directe en indirecte impact op de wereldwijde ketens met mensen, dieren en natuur die hier betrekking op hebben. En de keuzes die je maakt voor het inzetten van je kwaliteiten, kennis en ervaring in de 365 dagen die we ieder jaar hebben. Waarbij ik ‘Welzijn voor alles dat leeft’ als mooi hoger doel zie.

Weer BEGINnen

Respecteren van fases, zie ik ook als een belangrijk element van duurzaam omgaan met jezelf, anderen en de aarde. Waarbij het na de vakantietijd voor mij weer meer mogelijk is om actief blogs te schrijven en verder te werken aan andere mooie projecten. Veel zin om:

 • Bedrijfsportretten aan de hand van mijn vijf BEGIN-stappen te maken, met het uitwerken van mijn interview met Brabantia als eerste stap. Als inspiratie voor het ‘hoe’ van duurzaam ondernemen.
 • Masterclasses ‘duurzaam ondernemen’ verder voor te bereiden voor de Rabobank Ondernemers Academie, in samenwerking met Dr. ir. André Nijhof, Professor Sustainable Business and Stewardship van de Nyenrode Business University en Charlotte Extercatte, oprichter en bedenker van het concept AmbassadorWise.
 • Het Agri-Food hoofdstuk van de komende ‘Changing the game’ publicatie van NewForesight en Nyenrode verder vorm te geven in samenwerking met het team wat hieraan werkt.

Wat zie je als jouw volgende BEGIN-stap? Wat spreekt je aan? Wat past bij jouw interesses en mogelijkheden?

Voor inspiratie over BEGINnen met duurzaamheid, bied ik graag mijn boek, lezingen, workshops & trainingen. Voor een beeld hiervan, zie de video op deze website. Voor vragen kan je contact opnemen via telefoonnummer 06-26724330 en ilona@con3bute.nl.

Binnenkort op TGTHR. Samen duurzaam ondernemen

Een paar maanden geleden werd ik getriggerd door een nieuwsbrief van TGTHR. Samen duurzaam ondernemen met als titel ‘Lever je bijdrage!’. Omdat dit past bij de missie van mijn bedrijf con3bute, towards a sustainable planet, werd ik hier erg enthousiast van. logo_con3bute_2014_DEF nieuw

Een gedeelde missie

TGTHR. Samen duurzaam ondernemen wil ondernemers en professionals helpen om duurzaam te ondernemen. Dit doen zij door het bieden van een platform voor artikelen, columns en bijeenkomsten over duurzaam ondernemen. Een voorbeeld hiervan zijn de duurzaamheids masterclasses die op 15 mei 2018 zijn gegeven. Met Prof. Dr. Jan Jonker over duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit. En met Rob van Tilburg van Sustainalize over de manier waarop duurzaamheid / MVO het vak van de Kwaliteitsmanager kan verrijken.

Net als TGTHR. Samen duurzaam ondernemen, geloof ik in het samen werken aan een duurzame wereld. Door elkaar bewust te maken van de waarde van dit onderwerp, elkaar te inspireren om hier aandacht en invulling aan te geven, door co-creatie en door het nemen van acties. Om zo met elkaar een duurzame wereld te realiseren.  

Bedrijfsportretten aan de hand van de vijf BEGIN-stappen

In gesprek met Bob Boerdam, één van de medeoprichters van TGTHR. Samen duurzaam ondernemen, kwamen we op het bieden van een handvat en inspiratie voor het geven van concrete invulling aan duurzaamheid vanuit je organisatie aan de hand van de vijf BEGIN-stappen. Gebaseerd op de huidige situatie waarbij ondernemers en professionals zich steeds bewuster worden van duurzaamheid en nieuwe business modellen zoals de circulaire economie en inclusief ondernemen, maar vaak nog niet goed weten hoe ze dat moeten doen.

In een maandelijkse blog-serie op TGTHR. Samen duurzaam ondernemen, waar ik binnenkort mee start, zal ik aan de hand van de vijf BEGIN-stappen duurzame bedrijfsvoorbeelden beschrijven. Als inspiratie voor organisaties om te ontdekken hoe je duurzaamheid kunt vertalen en toepassen in jouw markt en bedrijfsvoering. Deze bedrijfsportretten zijn bedoeld als richtinggever om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om vanuit leiderschap actief bij te dragen aan een duurzame wereld.

Om een beeld te geven van de duurzame bedrijfsvoorbeelden aan de hand van de vijf BEGIN-stappen, interview ik als eerste TGTHR. Samen duurzaam ondernemen. Hierover binnenkort meer!

Persoonlijke ‘BEGIN met duurzaamheid’ inspiratie

Naast bedrijfsvoorbeelden, zal ik binnenkort ook inspirerende BEGIN met duurzaamheid voorbeelden van professionals beschrijven. Als inspiratie om zo te zien hoe je vanuit verschillende rollen en vakgebieden kunt bijdragen, je kwaliteiten, kennis en ervaring kunt benutten en wat je zoal kunt doen. Zowel vanuit je zakelijke rol, als persoonlijk. Inspiratie hiervoor van mijn kant, is onder andere te vinden op mijn Instagram account: beginmetduurzaamheid.

Voor informatie over BEGIN met duurzaamheid workshops en lezingen kan je contact opnemen met mijzelf op 06-26724330 of met de Speakers Academy.

Hoe je ontwikkeling op verschillende manieren kunt zien

Geïnspireerd door Elja Daae om vaker te bloggen, merk ik dat ik hier invulling aan wil geven. Wat ik vandaag graag wil benoemen is dat ontwikkeling zo verschillend gezien en vertaald wordt. Dan bedoel ik ontwikkeling in groei en vooruitgang

Zo vertelde een Chinese MBA student aan mij hoe verrast ze was in Nederland / Europa. Ze had verwacht dat wij hier verder ‘ontwikkeld’ waren. In haar vertaling ging het om technologische ontwikkeling. Chinese grote steden herkent ze zelf niet terug als ze er twee jaar later weer naartoe gaat. Zo snel is de verandering en ontwikkeling. En op het gebied van automatisering zijn de toepassingen indrukwekkend te noemen. Een andere Chinese student liet mij een aantal voorbeelden zien. Van de order picking robots in het warehouse van Amazon en van automatic ports in China waarbij alle containers door computers worden verwerkt. Hij noemde zelfs dat er bij de haven uit zijn voorbeeld slechts 1 persoon werkte..

De Chinese MBA studente vertelde dat ze inzag dat ze hier in Europa een ander soort ontwikkeling zag. Eén van bewustzijn en een nieuwe manier van werken met aandacht voor de impact op onze leefomgeving.

Zo zijn er dus verschillende perspectieven als het gaat om groei en ontwikkeling.

Vragen die ik wil meegeven, zijn:

 • Wat zie jij als ontwikkeling? Voor jezelf? En voor je organisatie?
 • Welke graadmeters of voorwaarden koppel jij hieraan?
 • Waaraan meet jij succes en vooruitgang? Voor jezelf? En voor je organisatie?

In mijn voormalige werk ging mijn beoordeling voornamelijk over het halen van omzet-, winst en marktaandeel targets. En over het kunnen opgeven en halen van de juiste forecastcijfers, omdat dat betrouwbaarheid weergaf in de zin van ‘in control’ zijn over je betreffende business. De vertaling van ontwikkeling zat in groeicijfers. Dit ben ik toen over gaan nemen. Waar ik nu liever voor een bredere vertaling voor ontwikkeling kies.

Inspirerend vind ik het om te zien hoe het bij mijn kinderen op de vrije school gaat. Waar Cito-toetsen vooral in het begin nog aan de zijlijn staan en het meer om persoonsvorming (worden wie je bent) en talentontwikkeling gaat.

Mijn blog gisteren ging over het bewust integreren van rust en reflectie momenten, ook in drukke werkweken. Om zo te kunnen nagaan of dat wat je doet invulling geeft aan dat wat je belangrijk vindt. En om ruimte te creëren om nieuwe inzichten op te doen en nieuwe mogelijkheden te zien. Voor mij is dat ook onderdeel van ontwikkeling.

De vijf BEGIN-stappen bieden een handvat hoe je ontwikkeling kunt zien en toepassen, met:

   • Bewust150429 Sheet Begin Spiraal zijn en blijven van wat je belangrijk vindt, je kernwaarden en wat ik vertaal in jouw eigen visie op duurzaamheid en het verder blijven ontwikkelen hiervan.
   • Erkennen van belemmerende systemen / Transform barriers waarbij het gaat om hoe je omgaat met belemmerende systemen die je dagelijks tegenkomt. En wat je leidend laat zijn.
   • Gelijkwaardigheid, wat op individueel niveau gaat om leiderschap van jezelf en anderen, en het kennen en benutten van jouw unieke waarde: je kennis, ervaring en kwaliteiten die je kunt inzetten. Op welke manier je die inzet en welke ontwikkeling je daarin hebt.
   • In verbinding zijn. Dit gaat op persoonlijk niveau om de mate waarin je in verbinding bent met je kernwaarden, en om het maken van verbindingen met anderen, organisaties, je werk, producten, merken, initiatieven, etc. die hiermee in lijn zijn en/of versterkend zijn.
   • Nemen van verantwoordelijkheid gaat om het nemen van concrete actie(s), om het actief kiezen voor leiderschap, en om positief bijdragen aan de wereld. Op de manier die past bij jouw visie hierop. Het geven van een eigen invulling hieraan, vind ik belangrijk. Omdat dat motiveert, inspireert en uiting geeft aan jouw vertaling van ‘ontwikkeling’.

foto-cover-eindversie-boek-begin-met-duurzaamheidDe kern van het beeld hierboven van de vijf BEGIN-stappen is dat het voortdurend doorontwikkeld. Zich verdiept en bij iedere ‘Bewustwording’ steeds weer opnieuw BEGINt. Ik inspireer je graag om het onderwerp duurzaamheid te ontdekken en een beeld te vormen hoe een duurzame wereld er voor jou uitziet, waar we met elkaar naartoe kunnen ontwikkelen. Wat jij als positief en duurzaam ziet. Voor nu en later voor onze kinderen.

In mijn boek ‘BEGIN met duurzaamheid’ beschrijf ik verschillende voorbeelden en perspectieven hoe je een duurzame wereld kunt zien, en hoe je hier aan bij kunt dragen. Het is als werkboek vormgegeven zodat je jouw visie op duurzaamheid kunt ontdekken en op een voor jou motiverende manier jouw bijdrage kunt vinden. Ik wens je hierin veel inspiratie toe!

Op de ‘boek’ pagina van deze website, kan je recensies lezen en de eerste twee hoofdstukken gratis downloaden.

Kiezen voor rust en reflectietijd, ook in je drukke werkweken

Het is bijna vakantietijd! Misschien herken je dat je hierin ruimte neemt voor rust en reflectie waar je in je dagelijkse werk weinig aan toekomt. Hierbij gaat het om het nemen van rust en reflectie om bij jezelf na te gaan of dat wat je doet aansluit bij datgene wat je belangrijk vindt.

Eén van de belangrijkste belemmerende systemen

Toen ik mijn boek schreef, zag ik in dat het niet nemen van rust en reflectie tijdens mijn werkweken voor mij één van de belangrijkste belemmerende systemen voor duurzaamheid was geweest gedurende mijn drukke banen als Trade Marketeer en Brand Manager voor Reckitt Benckiser (bekend van merken als Dettol, Vanish en Strepsils). Werk waarin het voor mij normaal was om zo’n 70-80 mails per dag te versturen en zo allerlei projecten te managen. En waarin mijn focus lag op brand reviews, forecastcijfers en het halen daarvan.

Letter-E-op-Wit-160x235
Het wel nemen van tijd voor rust en reflectie, kreeg ik op de eerste plaats na de geboorte van mijn oudste dochter Jules, nu 8,5 jaar geleden. En nadat ik gestopt was bij Reckitt Benckiser en met duurzaamheid BEGON. Het hebben van tijd is eerst onwennig. Vanuit drukte en hectiek naar rust en ruimte is in het begin gek. Nu weet ik dat het noodzakelijk is voor mij om tot mezelf te komen, ervaringen te laten inzinken en nieuwe energie, ideeën en inzichten op te doen.

Een eerste vraag die je jezelf kunt stellen als je jezelf herkent in druk zijn op je werk, is:

 • Waar gaat je tijd, energie en aandacht naartoe?

Hoe je rust en ruimte creëert

De BEGIN-stap ‘Erkennen van belemmerende systemen’ biedt een methode aan om met belemmeringen om te gaan. Het staat voor:

 1. Erkennen en accepteren van belemmerende systemen
 2. Zien wat je hier tegenover kunt zetten
 3. Kiezen wat je leidend wilt laten zijn.

Voor mij bleek mijn tijd, energie en aandacht in mijn vorige werk met name naar het halen van forecast cijfers te gaan. Ik liet het onderwerp duurzaamheid in deze tijd op afstand staan voor een later moment. Het wel nemen van rust en reflectietijd om over een duurzame wereld na te denken, – wat ik hier tegenover heb gezet -, creëerde een opening om hiermee te beginnen. Dit maakte dat ik mij bewust werd van dit onderwerp, wat het inhoudt en wat ik hierin zou willen en kunnen doen. Vervolgens heb ik gekozen om duurzaamheid mijn volledige aandacht te geven en heb ik in 2011 mijn bedrijf con3bute, towards a sustainable planet, opgericht en het bijdragen aan een duurzame wereld leidend laten zijn.

Rust en ruimte creëren voor reflectie kan in alle werksituaties.

Laatst sprak ik een directrice die aangaf in haar organisatie weinig ruimte te hebben voor rust en reflectietijd bij het managen van een grote groep mensen en het betrokken zijn bij de diverse projecten. En dat ze het miste om vanaf een afstand naar de organisatie te kijken omdat je zo meer zicht hebt op strategische kansen en verbeterpunten, wat je vanaf een interim rol makkelijker ziet dan als je in een organisatie zit. Ik geloof dat je in alle werksituaties, ook in je organisatie, rust en reflectietijd kunt creëren en van een afstand naar jezelf, je organisatie en de wereld kunt kijken. Het gaat om het bewust willen kiezen hiervoor. Het ‘Hoe’, is een mechanic die je kan oplossen. Op een manier die in jouw (werk)situatie past.

Verschillende manieren

Er zijn allerlei verschillende manieren waarop je vanuit leiderschap kunt kiezen om rust en reflectietijd te integreren in je werk. Van een uur per week of dag tot het nemen van een retraite of sabbatical. Het belangrijkste hierbij is om een vorm te vinden die bij je past. Op die manier kan je ontdekken of wat je doet aansluit bij je kernwaarden of dat er onderwerpen zijn die je meer aandacht zou willen geven.

Met een BEGIN met duurzaamheid lezing en/of workshop inspireer ik graag om duurzaamheid een plek te geven en hier stap voor stap tijd, aandacht en invulling aan te geven. Op een manier die jou enthousiast en gemotiveerd maakt. Zodat je dit zelf wilt en hier positieve mogelijkheden voor blijft zien. Het creëren van rust en reflectietijd zie ik als een waardevolle eerste stap.

Meer informatie over mijn werk vind je hier op deze website en op mijn profiel van de Speakers Academy. Telefonisch contact met mij kan op telefoonnummer 06-26724330.

Nieuwe business modellen, inclusief ondernemen en partnerships

Op de auteursdag van Haystack van vorige week vrijdag presenteerden alle auteurs hun boek en spraken we over het thema ‘blogs’. Geïnspireerd door Elja Daae, auteur van het boek ‘Bloggen als een pro’, pak ik dit graag weer op en BEGIN ik hierbij met mijn eerste blog van 2018. foto gemaakt op auteursdag Haystack 2018

Na de introductie van mijn boek ‘BEGIN met duurzaamheid’ in juni vorig jaar heb ik in september 2017 de gelegenheid gekregen om het afgelopen studiejaar colleges te geven voor de internationale MBA van de Haagse Hogeschool. Een interessante collegeserie met mooie duurzaamheidsthema’s over mogen nemen van Nika Salvetti, die haar werk vervolgde in Vietnam. Veel van geleerd. En hierin ook mijn vijf BEGIN-stappen kunnen toepassen en verder kunnen ontwikkelen. Hoe dit er uit ziet, deel ik graag in dit blog-artikel.

Bewustwording van je eigen visie op duurzaamheid

Bewust worden waar duurzaamheid om gaat is net als in mijn boek de basis geweest van mijn colleges. Om steeds bij ieder thema te onderzoeken wat dit inhoudt, hoe je het in organisaties kunt toepassen en hoe je hier eigen visies over kunt blijven ontwikkelen. Zo ook met de Sustainable Development Goals, de SDG’s, waar ik eerder op LinkedIn dit artikel over heb geschreven. Waarbij ik mij bijvoorbeeld bij SDG 2 ‘No hunger’ graag richt op het bijdragen aan  ‘access to healthy nutritious food’ voor iedereen die op deze aarde leeft. Wat voor mij staat voor biologisch geproduceerde groenten en fruit (zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en GMO), verbouwd in een gezonde voedingsbodem met rijkheid aan voedingswaarden, waar ik de productiemethode van Demeter als voorbeeld van zie. Hiervoor denk en schrijf ik graag mee aan het hoofdstuk over Agro & Food in een publicatie over ‘Sustainable market Transformation’ van NewForesight Consultancy and Nyenrode Business University, die hier een boek over gaan uitgeven. Meer informatie hierover vind je hier.

De vijf START-stappen

Omdat de colleges voor de internationale MBA van de Haagse Hogeschool waren, heb ik de Engelse variant van de vijf BEGIN-stappen toegepast: de vijf START-stappen, die allemaal een actieve stap verwoorden die je steeds opnieuw kunt inzetten: Stay aware, Transform barriers, Act from equality, Realize connection, en Take responsibility. De betekenis en inhoud is hetzelfde als de vijf BEGIN-stappen, de bewoording net anders wat mij nieuwe ideeën gaf die ik hieronder graag toelicht.

START college beeld met benamingen

Stay aware 

Wat voor mij steeds duidelijker werd, is het bewustwordingsproces. Hoe belangrijk het is om bewust te blijven. Steeds te blijven ontdekken waar duurzaamheid over gaat en wat het voor jou en jouw organisatie relevant maakt. Daar nieuwe stappen in te blijven zetten en hier ook concrete acties en ervaringen aan te koppelen, zodat motivatie en het zien van mogelijkheden voor het toepassen van duurzaamheid, groter wordt.

Tijdens mijn colleges merkte ik dat het positief werkte om het college over de circulaire economie in Circl van ABN Amro te geven, en daar te laten beleven wat het inhoudt en hoe je hier als bedrijf stappen in kunt zetten. Dit ‘klikte’ in bij de internationale studenten aan wie ik colleges gaf. Waardevol vind ik hoe juist een professionele organisatie als ABN AMRO die herkenbaar is voor MBA studenten, laat zien dat zij ervoor gekozen hebben om een inspirerende duurzame plek te bouwen als Circl, en hierin te investeren. (Het deelnemen aan een rondleiding in Circl kan ik iedereen van harte aanbevelen). Daarna was de motivatie toegenomen en werd iedereen nieuwsgieriger hoe je duurzaamheid nog meer kon toepassen als bedrijf. Een collegesessie bij Fairphone was een mooie volgende stap in dit bewustwordings- en motivatieproces. Onder leiding van Miquel Ballaster, Resource Efficiency Manager en één van de co-founders van Fairphone, kregen de studenten kennis van de circulaire business processen van deze ‘modular phone that’s built to last’, en kregen zij actuele business vraagstukken voorgelegd waar zij in groepen aan konden werken. Het bleek een waardevolle combinatie van business en duurzaamheid die aansprak en positieve ervaringen bracht.

“I really like this way of learning. This way was really special because it let us combine different subjects together and let us apply what we learned to solve real company questions. In addition, our communication and cooperation improved. Actually, in my opinion, an MBA program should be like this. This kind of class is what I expected before I came to the Netherlands”. 

“I have always been thinking about the possible ways to connect a sustainability approach to the new business world. Getting to know Fairphone was an answer to my question”.

“Thanks for arranging the visit at Fairphone, and for promoting and showing that a sustainable business model is possible”.

Transform barriers

Nieuwe business modellen zie ik als een sleutel naar duurzame oplossingen die mooi past in de tweede BEGIN- / START-stap ‘Transform barriers’. Fairphone is één van de organisaties die laat zien hoe je nieuwe business modellen kunt inzetten om de issues waar we wereldwijd mee te maken hebben om te vormen naar positieve ontwikkelingen richting een duurzame wereld. Bijvoorbeeld door onze grondstoffen her te gebruiken en betere werkomstandigheden te creëren in de ketens achter de producten die we gebruiken. Fairphone doet dit aan de hand van 4 doelen:

 • Duurzaam ontwerp
 • Eerlijke materialen
 • Goede werkomstandigheden
 • Hergebruik en recycling

De Electronic waste (E-waste) monitor laat zien waarom dit belangrijk is. Zij beschrijven in hun ‘The Global E-waste monitor 2017’ dat het in 2016 wereldwijd ging om ‘44,7 million metric tonnes of e-waste, an equivalent of almost 4500 Eiffel Towers. Waarbij het rapport de volgende schadelijke effecten aangeeft:

‘E-waste, when treated inadequately, poses serious health issues since it contains hazardous components, including contaminating air, water and soil, and putting people’s health at risk’.

Volgens www.statista.com hebben we wereldwijd in 2018 4,57 milliard mobiele telefoons gebruikers. Waarvan een deel meerdere mobiele telefoons in huis heeft en om de 2 jaar een nieuwe aanschaft.. Fairphone biedt daarom de ‘modular phone that’s built to last’, waar ik met veel plezier gebruik van maak.

Act from equality

In de basis gaat de derde BEGIN-stap Gelijkwaardigheid / ‘Act from equality’ om het toekennen van gelijke (unieke) waarde aan jezelf ten opzichte van anderen, en aan anderen ten opzichte van jezelf. Dit maakt dat alles en iedereen een unieke waarde die je kunt inzetten. Op organisatieniveau kan je hierbij denken aan inclusief ondernemen, waarbij je ook verder in de keten rekening houdt met de gezondheid en werkomstandigheden van de mensen die aan jouw product meewerken. En als bedrijf ‘low income communities’ betrekt in je waardeketen.

Fairphone doet dit bijvoorbeeld door materialen in te kopen uit mijnen die kwetsbare groepen empoweren en projecten uit te voeren om arbeidsomstandigheden in de hele keten te verbeteren. Meer informatie hierover is te lezen op www.fairphone.com.

Een mooi voorbeeld van inclusief ondernemen in Nederland zie ik in Asito die er in de schoonmaakbranche voor kiest om de meest kwetsbare groep mensen op de arbeidsmarkt een plek te bieden.

Realize connection

Het maken van verbindingen vanuit jouw unieke waarde als professional en als organisatie, is de volgende BEGIN-/START-stap. Dit gaat om samenwerking en partnerships.

Gelijkwaardigheid en samenwerking zie ik als belangrijke factoren om met elkaar een duurzame wereld te creëren. Dit kan je doen door actief verbinding te maken. Op de eerste plaats met je kernwaarden, ‘purpose’ en visie op duurzaamheid. Steeds opnieuw. En vanuit daar met mensen, initiatieven en organisaties die hier invulling aan geven en dit kunnen versterken.

Het gaat om het maken van verbindingen die bijdragen aan het realiseren van een duurzame wereld. Voor de Part Time MBA groep 2016-2018 waarvan ik het 2e jaar mocht geven, was het vak ‘Integration’ een onderdeel van het duurzaamheidsvak ‘Global Business Environment’ dat ik gaf. Waarbij deze studentengroep gedurende 7 collegesessies aan een business case heeft gewerkt. De verbinding die ik hierin zag is het kunnen koppelen van dit project aan een duurzame organisatie. Moyee Coffee stond hiervoor open, waardoor we aan het mooie project ‘Fair chain farming’ konden meewerken met onderwerpen als block-chain en het creëren van mogelijkheden voor mensen in ontwikkelingslanden.

Een rijke ervaring vond ik het. Blij met het kunnen bieden van denkkracht aan een duurzame organisatie, en het bieden van een interessante duurzame business case aan deze MBA studenten.

‘I would like to thank Ilona for her persevering and insightful guidance during this module. Through this MBA building block a better understanding around social entrepreneurship with strong experience and industry applicability, allowed to gain insights on how to make impact in a realistic and proven way. Inviting people from the industry to share their experience was a big advantage in linking theory with practice. Additionally this helped in obtaining a thorough understanding of CSR practices and instruments available for supporting the overall business strategy and its importance in aligning with it. It has been one of the best, pragmatic and interesting courses of this MBA.’

Take responsibility

Het nemen van verantwoordelijkheid gaat om de ‘What’ van het ‘Why‘, ‘How‘ en ‘What’ model van managementgoeroe Simon Sinek: Wat je vanuit jezelf en/of als organisatie kunt doen om bij te dragen aan een duurzame wereld. Zoals:

 • Het kiezen voor en werken aan duurzame business cases voor studieprojecten vanuit hogescholen en universiteiten, met onderzoek, conclusies en aanbevelingen vanuit externe denkkracht en expertises.
 • Het bieden van duurzame alternatieven voor consumenten en bedrijven, zoals Fairphone doet. Waarbij zij voor bedrijven een Product-as-a-Service model hebben ontwikkeld, waar deze white paper meer informatie over geeft.
 • Het kiezen voor leiderschap en het actief integreren van duurzaamheid in de persoonlijke en zakelijke keuzes die je maakt.

Om een handvat en inspiratie te geven over hoe je als bedrijf invulling kunt geven aan visies op duurzaamheid, nieuwe business modellen, gelijkwaardigheid, verbindingen met andere mensen, initiatieven en organisaties, en het nemen van verantwoordelijkheid, BEGIN ik binnenkort met een maandelijkse blog-serie op TGTHR. Samen duurzaam ondernemen. Waarin ik bedrijfsportretten zal beschrijven van inspirerende vertalingen van duurzaamheid, aan de hand van de vijf BEGIN-stappen.

Voor meer informatie over mijn boek, zie: www.managementboek.nl. En voor meer informatie over lezingen en workshops, kan je contact opnemen met mij op telefoonnummer 06-26724330 en/of met de Speakers Academy. Graag tot binnenkort!

Boekintroductie ‘BEGIN met duurzaamheid’

foto-3-boekoverhandiging-aan-maria-van-der-heijden
Met veel plezier heb ik de eerste proefdrukken van mijn boek overhandigd aan Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, aan Tijn van Elderen, directeur van Brabantia, Jan van Betten, oprichter van Nudge, Anniek Mauser, sustainability director van Unilever, Folkert van der Molen, marketingmanager van Sustainalize, Guido van Staveren, oprichter van Moyee Coffee, Stephan Zeijlemaker, oprichter van Yumeko eco bed- en badgoed, Hilda Feenstra, auteur van het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’, Geanne van Arkel, head of sustainable department van Interface, Tjeerd Krumpelman, hoofd business advisory, reporting & stakeholder management van ABN AMRO, André Nijhof, professor sustainable business en stewardship van Nyenrode, en aan energiecommisaris Ruud Koornstra.

Na vijf jaar werken aan de ontwikkeling van mijn boek, ‘BEGIN met duurzaamheid. Hoe je in vijf stappen je eigen visie vormt en samen met anderen een nieuwe realiteit creëert.‘, en aan de lezingen, workshops en trainingen die ik hierover geef, is nu dan eindelijk het moment gekomen om mijn boek te introduceren.

‘BEGIN met duurzaamheid’ beschrijft hoe je je eigen motivatie vindt, en hoe je vanuit je persoonlijke visie een unieke bijdrage levert aan het realiseren van een duurzame wereld.

In het boek lees je welke concrete stappen je kunt zetten, waarbij deze vijf BEGIN-stappen het handvat zijn:

 • Bewustwording
 • Erkennen van belemmerende systemen
 • Gelijkwaardigheid
 • In verbinding zijn, en
 • Nemen van verantwoordelijkheid

Ik geloof dat we allemaal bij kunnen dragen aan het realiseren van een wereld die schoon, gezond en prettig is voor iedereen. En dat er een wereld aan mogelijkheden is die we met eigen visies, creativiteit en samenwerking kunnen ontdekken en vormgeven.

Met de vijf BEGIN-stappen ontdek je wat er aan dit onderwerp voor jou interessant en belangrijk is, hoe je om kunt gaan met belemmerende systemen, hoe je jouw unieke waarde , – het puzzelstuk dat jij inbrengt – kunt inzetten, hoe je steeds opnieuw verbinding realiseert met jezelf, anderen en de aarde als geheel, en wat de bijdrage is die jij wilt kiezen. Zo werk je toe naar helderheid over concrete acties die jij persoonlijk en zakelijk wilt nemen.

Een belangrijke basis is het vormen van je eigen visie op duurzaamheid, waarbij dit onderwerp voor mij staat voor alles wat bijdraagt aan schone lucht, schoon water en schone grond, voortbestaan en respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur.

Ik inspireer je graag om ‘BEGIN met duurzaamheid’ betekenis en invulling te geven. Voor jezelf en voor de organisatie waar je voor werkt. Op deze website vind je meer informatie over mijn boek, de vijf BEGIN-stappen, en van de lezingen, workshops en trainingen die ik hierover geef.

foto-cover-eindversie-boek-begin-met-duurzaamheid

‘Intens, integer en interessant. BEGIN gewoon en laat dit boek je richtlijn zijn.’
Tijn van Elderen, CEO Brabantia

‘Met dit boek dringt Ilona echt door tot in de kern.’
Folkert van der Molen, marketingmanager MVO-adviesbureau Sustainalize en
manager www.duurzaam-ondernemen.nl

‘Het BEGIN-concept is prettig concreet.
Tjeerd Krumpelman, Hoofd Business Advisory, Reporting & Stakeholder Management ABN AMRO | Duurzaam Bankieren

Vrijdagmiddag 16 juni organiseer ik een ‘BEGIN met duurzaamheid’ introductie-evenement voor mijn boek met een interactieve lezing / kennismakingsworkshop, waar je je hier voor aan kunt melden.

Voor informatie en vragen over mijn boek, het introductie-evenement en de mogelijkheden voor ‘BEGIN met duurzaamheid’ lezingen, workshops en trainingen voor je organisatie, kan je contact opnemen via telefoonnummer 06 – 267 24 330, en/of via het emailadres: ilona@con3bute.nl.

Welke vragen kan je stellen?

Aralship2 Wikimedia Commons Public Domain

Deze foto is van de voormalige Aral Zee in Kazakhstan. Het is drooggevallen door het intensieve gebruik van water voor de massaproductie van katoen.

Er zijn een aantal sectoren en industrieën waarvan ik denk dat het belangrijk is dat we hier vragen over blijven stellen. Over de werkwijzen in de keten, en over natuurlijke alternatieve mogelijkheden die al beschikbaar zijn.

Vooral in de voeding- en kledingindustrie, de olie-industrie, de farmaceutische industrie, de chemische industrie en de weerindustrie (geo-engineering), zie ik vele mogelijkheden voor natuurlijke duurzame oplossingen.

De systemen in de wereld zitten ingewikkeld in elkaar, wat ik met dit blog-artikel wil meegeven, is de uitnodiging om vragen te blijven stellen over de sectoren en industrieën waar je persoonlijk en zakelijk mee te maken hebt.

Wat draagt bij aan het algehele welzijn? Aan gezondheid en harmonieus, comfortabel leven voor alles en iedereen.
En bij welke elementen spelen onbewust handelen en financiële belangen een bepalende rol ten koste van natuurlijke duurzame oplossingen?

Het doorzien van werkwijzen in ketens, financiële invloed en belangen zie ik als belangrijk. Bijvoorbeeld bij keuzes voor producten en werkwijzen. En ook bij de beoordeling van industrieën en belangrijke gebruiksmiddelen zoals voeding en geneesmiddelen.

Voorbeelden van keuzes die niet of minder bijdragen aan economische groei in de industrieën die ik hierboven noem, maar wel aan gezondheid, positieve waarde en welzijn voor iedereen, zie ik in:

 • Bewust omgaan met natuurlijke bronnen,
 • Beschermen van natuur,
 • Het benutten van lokale hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht, wind en aardwarmte
 • Ontwikkelingen in het kunnen omzetten van energie die vrij beschikbaar is – zoals van het elektromagnetische veld wat overal om ons heen aanwezig is -,
 • Het benutten van natuurlijke geneeskunde van kruiden en planten zoals medicinale cannabis waar ik verschillende artikelen over tegenkom,
 • Het kunnen gebruiken van het leerachtige materiaal gemaakt van de bladeren van ananasplanten in plaats van dierenhuiden (zoals het bedrijf Piñatex doet),
 • En kleinschalige lokale natuurlijke landbouw die volgens professor Miguel Altieri voeding kan bieden aan alle mensen op de wereld – bijvoorbeeld met lokale moestuinen, daktuinen en verticale landbouw.

In ons huidige financiële systeem is het nog niet volledig mogelijk om keuzes te maken vanuit de denkwijze: ‘Wat zou je kiezen als geld niet bestond?’ Ik denk persoonlijk dat we in een wereld zonder geld eerder toewerken naar algehele kennisdeling, versnelde ontwikkeling naar goed werkende natuurlijke oplossingen en keuze voor waarde. Niet hetzelfde product naast elkaar in de supermarkt in net een andere verpakking of kleur, maar met elkaar samenwerken om het best mogelijke kwalitatieve product beschikbaar te maken voor iedereen.

In mijn werk als marketeer bij een multinational voor consumentenproducten heb ik gemerkt dat het lastig is om financiële doelstellingen geen bepalende factor te laten zijn voor de invulling van het werk. Toch denk ik dat we het denken vanuit het perspectief van een wereld zonder geld mee kunnen nemen in wat we doen.

En in ons werk de vraag kunnen stellen: Wat draagt bij aan waarde en welzijn voor iedereen? En hoe kan ik dit – al is het een kleine stap – inbrengen in de acties die ik persoonlijk en zakelijk neem?

Met iedere aankoop heb je een stem en kan je kiezen voor grondstoffen, ingrediënten en een werkwijze waar je achter staat. Voor persoonlijke verzorging kies ik bijvoorbeeld graag voor producten van het bedrijf Weleda, waar het gebruik van planten de hoofdrol speelt.

Zakelijk gezien kan je vragen stellen over je organisatie en de sector / industrie waar je in werkt. Waar draag je direct en indirect aan bij? Welke vragen kan je stellen en waar zie je mogelijkheden voor het vergroten van waarde en welzijn voor iedereen, waarbij je tegelijkertijd ook bijdraagt aan het economische succes van de organisatie waar je voor werkt.

Een bedrijf wat ik als voorbeeld zie voor succesvol ondernemen op een zo duurzaam mogelijke manier, is het Duitse familiebedrijf HIPP, producent van babyvoeding. Zij zijn blijven kiezen voor biologische natuurlijke niet gemodificeerde zaden en landbouw, ook al was de trend vijftig jaar geleden anders. Met als resultaat een kwalitatief product op een vergelijkbaar prijsniveau versus andere aanbieders in de supermarkt.

Creativiteit, leiderschap en samenwerking zie ik als handvaten waar we voor kunnen kiezen om naar huidige sectoren en industrieën te kijken, de belemmeringen hierin te erkennen (de tweede BEGIN-stap), en met elkaar toe te werken naar waarde en welzijn voor iedereen. Voor mensen, dieren en natuur.

Wat haal je hier uit voor jezelf? Welke vragen kan je stellen en welke acties kan je nemen? Zowel persoonlijk als zakelijk?

Dank je alvast voor jouw bijdrage!

Weermanipulatie: wel of geen goed idee?

20160323_100552-2 weerfoto 2Weermanipulatie, oftewel geo-engineering zoals Solar Radiation Management, bedoeld om wereldwijd klimaatverandering tegen te gaan.  

Waarom ik dit onderwerp aankaart en deel, is omdat ik het belangrijk vind om onszelf hierover te informeren zodat we hier een visie over kunnen vormen en er een stem in kunnen hebben.

Wat is het?

Weermanipulatie, of geo-engineering, is het kunstmatig beïnvloeden van het weer. Een voorbeeld hiervan is Solar Radiation Management.

Het gaat om het kunstmatig dimmen van ons zonlicht door het sprayen van aerosols in de lucht waardoor bewolking wordt gecreëerd. Een artikel wat hier informatie over geeft is:  ‘IPCC warns policymakers not to stop ‘solar radiation management’.

Op internet is verdere informatie beschikbaar over dit onderwerp.

Kernvraag

Geo-engineering is bedoeld om klimaatverandering tegen te gaan.

Het gaat voor mij om de kernvraag waar duurzaamheid om gaat. Hoe wij op aarde kunnen leven en hoe wij hier mee om kunnen gaan.

Do we need to ‘fight’ global warming zoals ik in de media lees, of kunnen we dit anders zien?

Hoe zit het nu met klimaatverandering?

Klimaatverandering is een onderwerp wat mij al een tijd bezighoudt. Met name na het volgen van een lezing van geoloog Salomon Kroonenberg (schrijver van het boek: De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar), waarin aangegeven werd dat er over de eeuwen heen geen bewezen correlatie te zien is tussen CO2 en klimaatverandering.

De lezing wekte vragen bij mij op: Hoe zit het nu precies met klimaatverandering? Hebben wij hier als mensheid invloed op? En als het zou komen door een teveel aan CO2 in de lucht, wat is dan de beste manier waarop we hiermee om kunnen gaan?

Door Salomon Kroonenberg zijn onderzoeksresultaten mee te nemen, ben ik verder gaan kijken en ben ik mezelf gaan informeren over klimaatverandering en natuurlijke processen van de aarde.

Ik heb verschillende constateringen van wetenschappers over klimaatverandering meegenomen waarbij ook andere mogelijkheden werden belicht zoals natuurlijke invloeden, alternatieve meetmethoden en conclusies. Een aantal artikelen over dit onderwerp zijn:

Het kan voor mij zijn dat we op conclusies varen die in werkelijkheid anders blijken te zijn.

Eigen visie vormen

De lezing van Salomon Kroonenberg motiveerde mij om mijn eigen visie te vormen over duurzaamheid. Sheet Globe Solo

Ik ben vanuit een bredere context gaan kijken en kwam bij het vormen van mijn visie op een aantal basispunten uit, die ik kan samenvatten in alles wat bijdraagt aan:

 • schone lucht, water en grond
 • voortbestaan
 • respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur.

Vanuit een breder perspectief bekeken met gelijkwaardige aandacht voor meerdere punten. Zoals chemicaliën en giftige stoffen, afval en de plastic soup in de oceanen, bescherming van de natuur en eco-systemen, fair trade en dierenwelzijn.

Schone lucht, water en grondDrieluik lucht, water, grond

Schone lucht, water en grond betekent voor mij dat het vrij is van schadelijke stoffen zoals fijnstof, chemicaliën en zware metalen.

Dit gaat voor mij om gebruik van natuurlijke energiebronnen, natuurlijke ingrediënten, grondstoffen, producten en productiemethoden, en een wereld zonder afval.

Voortbestaan

Onder voortbestaan valt voor mij de bescherming van de natuur en ecosystemen, omdat dat er onder andere voor zorgt dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Wij ademen zuurstof in en CO2 uit, planten en bomen nemen deze CO2 op en zetten dit weer om in zuurstof. Een natuurlijk proces wat voortdurend doorgaat en dat we kunnen behouden door bescherming van natuur en ecosystemen.

Daarnaast gaat het voor mij om zelf herstellend vermogen. Ik geloof dat dit onderdeel is van een natuurlijk proces. Van onszelf en van de aarde.

Het behouden en versterken van zelf herstellend vermogen zie ik voor ons lichaam in het nemen van gezonde voeding met vitaminen en mineralen die voor natuurlijke weerstand zorgen. Voor de aarde zie ik het in het geven van ruimte aan natuur, ecosystemen en natuurlijke processen.

Voortbestaan gaat voor mij ook om bewust omgaan met natuurlijke bronnen en materialen. Gebruiken zonder het uit te putten. En kiezen voor alles wat hernieuwbaar is, wat aangroeit en / of zichzelf kan herstellen. Voor energie, voeding en voor materialen.

Een voorbeeld van hernieuwbaar materiaal is kurk. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, wat steeds opnieuw aangroeit. De kurkeik kan vanaf 25 jaar om de 9 jaar worden geschild en kan zo 200 jaar leven. Niet voor niks is een Portugees gezegde: ‘If you care for your grandchildren, plant a cork oak!’. Voor informatie over de duurzaamheid van kurk zie: sustainability and the role of the cork oak forest.

Respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur

Dit gaat voor mij om gezondheid en welzijn van alle mensen, dieren en natuur. Voor alles en iedereen die op aarde leeft.sheet Respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur

‘Respectvol omgaan met` betekent ook wel ‘omzien naar’. Bijvoorbeeld door bewust te kijken naar de ingrediënten, grondstoffen, productiemethoden en werkwijzen in de ketens achter de producten die we gebruiken of als organisatie promoten.

Fair trade, natuurlijk afbreekbare verpakkingen zoals bio-plastics, hergebruik, natuurlijke landbouw, beschermen van natuur en eco-systemen, lokale productie, natuurlijke ingrediënten, grondstoffen en energiebronnen, drinkwater uit bronnen, productie met regenwater en zo veel mogelijk plantaardige voeding, zie ik als voorbeelden van bewust en respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur.

Weermanipulatie: wel of geen goed idee?

De kernvraag van dit blog-artikel kan je bekijken aan de hand van de vijf BEGIN stappen met als eerste stap: Bewustwording. Dit gaat op de eerste plaats over het stellen van vragen, jezelf informeren en je eigen visie vormen.

Op basis hiervan kan je ontdekken en ervaren of het onderwerp relevant is voor jou.

Wat de methodes van weermanipulatie voor mij persoonlijk relevant maakt, is dat – op basis van wat ik op internet lees en hoor uit videoverklaringen van piloten, artsen en onderzoekers – er nanodeeltjes van zware metalen worden gebruikt, waarvan de impact op de gezondheid van onszelf, ons water, grond, voedsel, dieren en de aarde, niet duidelijk is, en mogelijk schadelijk.

Vervolgens kan je kijken welke kernwaarden dit onderwerp voor jou raakt en ‘Waarom’ jij hier naar zou willen kijken.

Voor mij raakt het kernwaarden als respect (respectvol omgaan met mensen, dieren en natuur, respecteren van natuurlijke processen), zuiverheid, leiderschap, creativiteit, vertrouwen en het nemen van verantwoordelijkheid. Dit zie ik in het toewerken naar natuurlijke oplossingen waarmee we de gezondheid en het zelf herstellende vermogen van de aarde kunnen herstellen en versterken.

Bijvoorbeeld in het (terug)geven van ruimte aan natuur en natuurlijke processen. In het verder doorontwikkelen en toepassen van natuurlijke hernieuwbare energiebronnen. En in het gebruik van natuurlijke ingrediënten, grondstoffen en productiemethoden.

BEGIN

Na de stap Bewustwording, kan je het onderwerp verder bekijken aan de hand van de volgende vier BEGIN stappen: Erkennen van belemmerende systemen, Gelijkwaardigheid, In verbinding en het Nemen van verantwoordelijkheid.

In Erkennen van belemmerende systemen zie ik bijvoorbeeld de onbekendheid en onduidelijkheid over dit onderwerp. Over de vraag of en op welke manier het gebeurt en over de mogelijke schadelijke impact op de gezondheid van onszelf, dieren en natuur. Daarnaast zie ik het in het niet meer neutraal kunnen beoordelen van de werkelijke situatie op de aarde.

Gelijkwaardigheid zie ik onder andere in het toekennen van gelijke waarde aan verschillende visies en perspectieven over het onderwerp klimaatverandering en duurzaamheid. Vanuit wetenschappers en vanuit jezelf.

Daarnaast zie ik het in het nemen van persoonlijk leiderschap en gedeelde verantwoordelijkheid. Door dit onderwerp te bekijken, jezelf te informeren, je eigen visie te vormen en hier waarde aan te geven.

In verbinding gaat over in verbinding zijn met jezelf (je kernwaarden), anderen (samenwerking) en de aarde. Wat ik vanuit het onderwerp weermanipulatie nu doe is mezelf informeren, bewust naar buiten kijken: naar de natuur, naar de lucht, water en grond. En vanuit daar ervaren hoe ik duurzaamheid zie en wat ik hierin wil en kan betekenen.

Nemen van verantwoordelijkheid gaat voor mij over leiderschap en het nemen van actie. Bijvoorbeeld door onszelf te informeren waardoor we een stem kunnen hebben in dit onderwerp.

Vervolgens kan je jouw bijdrage kiezen. Voor mij zie ik dat in bijdragen aan bewustwording. Over dit onderwerp en over manieren waarop we in mijn visie kunnen toewerken naar een duurzame wereld.

Hoe zou jij de BEGIN stappen invullen?

Meer weten?

Heb je vragen? Of ben je geïnteresseerd in een BEGIN met duurzaamheid  lezing, inspiratiesessie of workshop? Dan kan je contact opnemen via ilona@con3bute.nl of telefoonnummer 06-26724330.

Dank je voor je interesse!